آموزش تولید محتوای آموزشی برای معلم ها!

آموزش تولید محتوای آموزشی برای معلم ها! وقایع و حوادث غیر قابل پیش بینی همواره در دنیا و در اعصار مختلف اتفاق افتاده و به وجود آمده اند. در عصری که ما در حال حاضر زندگی می کنیم، ویروس کرونا یک برنامه از قبل تعیین نشده و غیرقابل انتظاری می باشد. چرا که زندگی تمامی افراد را تحت تاثیر خود قرار داده است.

یکی از این چالش ها، مسئله بسیار مهم آموزش و یادگیری بود. در این دوران معلمان و اساتید از فضای مجازی و نرم افزارهای مختلف استفاده کرده اند، که تا به امروز همچنان از آن ها بهره مند هستند. آیا شما نیز تجربه یادگیری در بستر مجازی را داشته اید؟ چه چالش ها و معضلاتی را در این خصوص مشاهده کرده اید؟ در این مقاله ما به موضوع تولید محتوا ویژه برای معلمان پرداخته ایم. اگر شما نیز به عنوان کسی که یاد می دهد، با نحوه تولید مطالب و محتوا آشناییت دارید، ما را تا آخر مقاله همراهی کنید.

محتوای آموزشی چیست؟

محتوای آموزشی به نوعی،  مدل دیگر تولید محتوا در زمینه سیستم آموزشی است. این محتواها که در آغاز با متن ها و تصاویر ساده ای بر روی لوح های فشرده تولید می شده اند، امروزه به مرحله تکمیل شده ای از این محتواهای آموزشی رسیده اند. هدف از تولید محتواهای آموزشی برای آموزش های از راه دور، من جمله دانشگاه ها و مدارس و سپس آموزشگاه ها می باشند. بدین منظور دقت و توجه بسیار بالایی را در زمینه ی طراحی و مطالب را به دوش می کشند.

این محتواها مانند عکس ها، متن ها و یا انیمیشن های صوتی و تصویری هستند. این موارد را به کمک رایانه ها و دنیای تکنولوژی در اختیار دیگران قرار می دهند. هر محتوای آموزشی که تولید می شود، باید بسیار کاربردی و مفید واقع شود. این محتواها باید متناسب با مطالب مورد نیاز یادگیرندگان باشند.

ویژگی های محتوای آموزشی کدامند؟

محتواهای آموزشی مزایا و خصوصیات بسیاری را دارا می باشند که یادگیری را برای شما تسهیل می کنند. در زیر به مواردی از ویژگی های آنها پرداخته ایم.

  •  محتوای آموزشی که تولید می شود باید واضح و قابل درک باشد و به بیان ساده و روشن تهیه شود.
  • مطالب این محتوا باید سنجیدنی باشند.
  • محتوایی که تولید می شوند باید نیاز تمامی یادگیرندگان را فراهم کنند.
  • در تولید محتواهای آموزشی، به کارگیری از پدیده های علمی را فراموش نکنید.
  • محتواهای آموزشی باید به بیان درست و رفتاری تهیه شوند.

انواع محتواهای آموزشی کدامند؟

در تهیه محتواهای آموزشی به دو صورت می توان آنها را تولید کرد:

  • اولین مورد :

طبق نظر دانشمندان که اهل علم است که به روش های پژوهشی تاکید بسیاری را دارا می باشند. صاحبان علم به سازمان منطقی بودن موضوعات آموزشی توجه بسیاری دارند و آن را مرجع اصلی تهیه محتواها می دانند. البته آنها واقعیت محتواهای آموزشی را از لحاظ رشد ذهنی و شناختی به فراموشی و نادیده انگاری می سپارند.

  • دومین مورد :

طبق نظر مدرسان تربیتی می باشد که به روش های آموزشی و یادگیری تاکید بسیاری دارند. در تهیه و تنظیم محتواهای آموزشی در این مورد، ساختار سازمان روان شناختی و تجارب یادگیری اهمیت فراوانی دارد. این گروه نیز در مقابل نظریه مورد اول، ساختار منطقی را نادیده و بی اعتنا می دانند. در تولید محتواهای آموزشی در نظریه مدرسان تربیتی، مفهوم سازی، سازماندهی محتوا، نوشتن و ارزیابی آنها اهمیت فراوانی  دارد.

مزایا و ملاک تهیه محتواهای آموزشی

برای اینکه یک محتوای بسیاری خوبی داشته باشیم. باید با ملاک های داشتن محتوای آموزشی مناسب توجه و آشناییت کافی داشته باشیم. در زیر به مواردی از آنها اشاره کرده ایم.

  • بوجود آوردن وحدت در فعالیت های آموزشی
  • ایجاد معیارهایی برای طراحی محتواهای آموزشی و معیارهایی برای پاسخگویی
  • میسر نمودن فرایند برنامه ریزی درسی و محتواهای آموزشی
  • بهبود کیفیت محتواها و فعالیت های آموزشی
  • قابلیت ارزشیابی عملکردهای محتوای آموزشی

تولید محتوای آموزشی برای معلم ها

داشتن نرم افزار مناسب برای تولید محتواهای آموزشی اهمیت بسیاری دارد. دنیای پیشرفته ی امروزی انتخاب نرم افزارهای مناسبی را برای تولید محتواهای مختلف به راحتی فراهم کرده اند. در زیر به تعدادی از این نرم افزارها اشاره ای کرده ایم.

برنامه هایی چون  PowerPointو Word

در گام اول بهترین اپلیکیشن هایی هستند که در بدو شروع می توانید به کار گیرید. برای محتواهای آموزشی تان از رنگ ها و اسلاید های جذابی در قالب های زیبا به کار ببرید. برای دانش آموزهایتان از انیمیشن ها و ویدیوهای کوتاه استفاده کنید تا تنوعی را هم در امر آموزش داشته باشید. تصاویر با کیفیت می تواند دانش آموزان را به خود جذب کند. همین طور فایل کتاب درسی را در نرم افزار پاورپوینت قرار دهید تا آموزش منسجم تری داشته باشید.

صدای ضبط شده ی خود را در اسلاید ها قرار دهید. شما با کلیک کردن بر روی گزینه Audio می توانید صدای خود را در همان اسلاید و یا اسلاید قبلی قرار دهید. در مرحله ی آخر ذخیره سازی را فراموش نکنید که تمامی زحمت تان به باد خواهد رفت.

منتشر کردن بوسیله فضای مجازی

اکنون که محتوای آموزشی خود را تهیه و تنظیم کرده اید، توسط اپلیکیشن هایی چون تلگرام و واتساپ به گروه های مورد نظرتان ارسال کنید. می توانید در قسمت caption به توضیحاتی در خصوص پاورپوینت تان اشاره ای داشته باشید. عمدتا فایل هایی با سایز 60 مگ با سرعت اینترنت ایران به راحتی قابل دانلود می باشند. ولی اگر سایز فایل تان بالا بود، آن را کمتر کنید.

نرم افزار Camtasia مناسب برای تولید محتوای آموزشی

صدای معلمان در کنار پاورپوینت ها و محتواهای آموزشی تاثیر بسیاری را در امر یادگیری دانش آموزان دارند. با استفاده از این نرم افزار صدای خودتان را ضبط کنید و در اپلیکیش هایی چون شاد که به منظور آموزش مجازی تهیه شده است، به کار ببرید. این نرم افزار قابلیت ضبط صفحه ی نمایش، امکان افکت گذاری بر روی محتوای ضبط شده، امکان حذف نویزهای صوت و قابلیت گذاشتن کپشن بر روی فیلم و… را برای شما فراهم می کند.

شما پس از نصب این نرم افزار با کلیک بر روی دکمه New Recording کارتان را آغاز کنید. در مرحله ی بعد فایل پاورپوینت تان را منتشر کنید و در آخر با زدن دکمه F10 به مراحل ضبط پایان دهید. پس از ذخیره سازی امکان اشتراک گذاری را برای شما فراهم می کند.

امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید محتوای آموزشی بسیار مناسبی را آماده کنید و در اختیار دانش آموزان تان قرار دهید.  

برای مطالعه بیشتر و آشنایی بیشتر با تولید محتوا : چگونه محتوای جعلی را تشخیص دهیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت‌های مورد نیاز علامت گذاری شده‌اند *

سبد خرید